Balončki smo pogumno zakorakali v jesenski mesec oktober. Vsak oktober pričnemo z obeleževanjem Tedna otroka, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije. Letošnja tema nosi slogan » Zakaji in zatoji radovednosti«. Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Otroci so bili radovedni do vsega, kar smo počeli in kar so opazovali. Strokovne delavke smo v tednu od 2.10. do 6.10. pripravile raznolike aktivnosti, ki so bile prilagojene starosti in razvoju otrok. Imeli smo pester nabor dejavnosti glede na dan v tednu. V ponedeljek smo na področju glasbe raziskovali in igrali na male instrumente ter prepevali pesmice. Torek smo posvetili gibanju. Najmlajši smo se v večnamenskem prostoru pridružili oddelku Pike. Vzgojiteljice smo pripravile krajši poligon, ki je vključeval čutno pot. Sreda je bila namenjena področju iz narave. Izvedli smo dva eksperimenta – mlečna čarovnija in podvodni vulkan. Otroci so z zanimanjem opazovali in bili začudeni kaj se dogaja. Matematika je bila v ospredju v četrtek. Po svojih zmožnostih smo sestavljali namizne sestavljanke, se igrali in sestavljali stolpe iz lesenih kock. V petek pa nas je obiskalo gledališče Makarenko, kjer smo si ogledali predstavo z naslovom Rdeča kapica. Ob gledanju so bili otroci zelo pogumni in navdušeni.

Ker nam v mesecu septembru ni uspelo praznovati rojstnih dni, zaradi uvajalnega obdobja, smo že komaj čakali, da svojo prvo svečko upihnejo kar naši štirje balončki. Svojo prvo svečko so upihnili: Filip, Iza, Tanaja in Lan. Slavljencem smo dan polepšali z rajanjem, prepevanjem pesmic, igro z baloni in lovljenjem milnih mehurčkov. Vzgojiteljice otrokom skušamo pričarati prav poseben dan.

Posvetili smo se tudi mesečni temi – Razbita buča. Preko slikovnega gradiva in ročnih lutk smo spoznali zgodbo. Kotalili in tipali smo prave buče, velike in male…in ob tem spoznali novo pesem Buča – jesenski čas, naše vzgojiteljice Antonije. S prstnimi barvami pa smo pobarvali bučo, kjer so krasile tudi našo oglasno desko.

Radi telovadimo in se gibamo v večnamenskem prostoru. Ob tem uporabljamo različne rekvizite: žoge, mehke blazine, tunele…

Toplo in sončno vreme smo izkoristili in veliko bivali na terasi, kjer se radi vozimo s poganjalci, skrivamo v gosenici, žogamo, igramo s traktorji…

Ob mesecu požarne varnosti, smo tudi v našem vrtcu izvedli evakuacijsko vajo. Uspešno izvedeno! Otrokom je bilo nenavadno, a hkrati zanimivo. Ker še vsi ne hodijo smo otroke položile v posteljico, kar v copatkih. Izvedba je bila precej bolj prijetna v tako toplem oktobru, kot če bi nas zunaj zeblo.

Dnevi v vrtcu res hitro tečejo, saj imamo vedno kaj zanimivega za početi. Čaka nas pester in zanimiv mesec november.

Zapisala: Zala Imperl

Dostopnost