Sam oktober smo pričeli s TEDNOM OTROKA. Letošnja tema “Zakaji in zatoji radovednosti”.

V vrtcu smo v sklopu te teme, različna dogajanja razdelile v različna kurikularna področja.

V ponedeljek je bila v ospredju GLASBA. Otroci so najprej poslušali zgodbo Pikijev orkester. Sledilo je spoznavanje malih glasbenih instrumentov, nato pa izdelava le-teh. Otroci so svoje izdelke z veseljem odnesli tudi domov.

Torek je bil posvečen GIBANJU. Najmlajši smo se po zajtrku zbrali v večnamenskem prostoru, kjer smo vzgojiteljice za otroke pripravile mini poligon, ki je vključeval čutno pot. Po malici pa smo se napotili še na krajši sprehod skozi Šentrupert.

Sreda – NARAVA – dan eksperimentov. V skupini smo naredili kar nekaj eksperimentov. Z enim smo se ob koncu lahko tudi posladkali. Skupaj pa smo naredili tudi senzorično flaško, katero so otroci odnesli tudi domov.

V popoldanskem času pa je potekalo druženje – kostanjev piknik, kjer smo opravljali gibalne igre,  za katere so bili otroci ob koncu tudi nagrajeni. Druženje ob dobri hrani in pijači, seveda pa je dišalo tudi po pečenem kostanju.

V četrtek – MATEMATIKA. Skupaj z otroki smo spoznavali barve, ter jih ustrezno razvrščali. Ta dan smo se šli različne namizne igre, ki so vključevale matematiko. Po malici pa smo se napotili v Deželo kozolcev, kjer smo polnili pesek v vedra, ki smo jih prinesli kar s sabo.

Petek je bil namenjen JEZIKU. Obiskalo nas je gledališče Makarenko, ki so nam zaigrali zelo lepo lutkovno predstavo Rdeča kapica. Otroci so bili ob gledanju pogumni, prav uživali so v gledanju le-te.

V naslednjem tednu pa smo nadaljevali z načrtovano temo Razbita buča. Buče so otroci prinesli že v preteklem mesecu.

Najprej smo spoznali zgodbo Razbita buča. Skozi mesec smo jo večkrat pripovedovali ob slikah, z lutkami. Peli smo pesmi o živalih, ki so nastopale v njej, prav tako pa tudi gibalno uprizarjali.

Bučo velikanko, ki smo jo imeli v igralnici, smo izrezali, očistili, semena dali posušit. Buči smo naredili oči, nos in usta ter peli pesem BUČA – JESENSKI ČAS, katere avtorica je Antonija Berk Nemec.

Skozi mesec smo spoznali in okušali tudi bučno olje, bučna semena, ter si naredili zelo dober bučni namaz. Buče smo kotalili, jih prenašali ter vključevali v igro.

Prav tako smo se tudi umetnostno izražali. Otroci so s tušem pobarvali bučo, nanjo pa ustrezno prilepi oči, nos in usta.

V tem mesecu smo praznovali tudi rojstne dni od Klare, Vite in Glorie. Prisotne je bilo veliko dobre volje ob igri, glasbi ter plesu.

Ker je mesec požarne varnosti, smo si šolskem igrišču ogledali tudi gasilsko vozilo, se preizkušali v brizganju. Prav tako smo bili prisotni ob prihodu policistke v vrtec, ki je predstavila samo delo policista ter nam pokazala tudi del opreme, ki jo uporabljajo pri svojem delu.

Obiskala nas je tudi medicinska sestra iz ZD Trebnje, ki je skušala otrokom približati poklic zdravnika, predvsem, da otroci ne bi imeli strah pred samim obiskom zdravnika. Prav tako je stekla  tudi prijetna igra – igra vlog, kjer so bili otroci zdravniki.

Ta mesec so otroci tudi prvič obiskali šolo, šolsko knjižnico. Po šoli smo se sprehodili, si jo ogledali. Pedagoginja Marta nam je razkazala knjižnico, prebrala zgodbo. Za zaključek naše mini »ekskurzije« po šoli pa smo se peljali še z dvigalom. Seveda smo v šoli obiskali tudi najstarejšo vrtčevsko skupini Jagode.

V tem mesecu so se otroci že zelo lepo vpeljali v samo skupino, dnevno rutino. Veliko časa smo preživeli na prostem, sprehodih, Deželi kozolcev, travniku. Gibali smo se v večnamenskem prostoru, terasi. Umirjali pa se v senzorni sobi ob prijetni glasbi in zgodbi.

Mesec je bil poln različnih dejavnosti, zato je tudi zelo hitro minil.

Dostopnost