Življenje v vrtcu je vedno pestro in zanimivo. Morda tudi čas zato tako hitro teče. Mesec april smo nadaljevali z dejavnostmi ob prebiranju zgodbe Mojca Pokrajculja. Stare pravljice so odlično izhodišče za uvajanje in utrjevanje različnih vsebin vseh področji kurikuluma. Vedno imajo tudi neko sporočilo in nauk, preko katerega si otroci lahko pridobivajo različne vrednote naše družbe. Pravljica jih je zelo motivirala. Barvali in izdelali smo piskrček Mojce Pokrajculje ter čistili in pospravljali igralnico, kot je to delala ona.

Na začetku meseca smo praznovali Otin rojstni dan. Prepevali smo pesmice, pihali sveče, ob plesu pa lovili mehurčke. Praznovanje rojstnega dne s prijatelji v vrtcu je za slavljenca gotovo poseben dan. 

Mesec april nam je že prinesel veliko toplih sončnih žarkov, ki smo jih izkoristili na svežem zraku. Veliko smo se gibali na terasi, travnatem igrišču in odšli na krajši sprehod. Kadar nam je ponagajalo slabo vreme smo izkoristili večnamenski prostor in v njem imeli različne gibalne dejavnosti. Primerno tem mesecu smo spoznali tudi novo pesmico Dežek (J. Bitenc).

Veselo smo pričakovali praznik Veliko noč. Vsak otrok je s prstnimi odtisi pobarval jajček, kjer smo jih obesili na razstavni pano pred igralnico. Za domov pa smo izdelali velikonočne zajčke.

Obiskala nas je tudi asistentka za zobno preventivo. Najprej so ji vsi otroci z veseljem pokazali svoje bleščeče bele nasmeške. Kljub temu, da očitno za zobke, s pomočjo staršev, otroci odlično skrbijo pa sta jim Tjaša in krokodil Krokozobek pokazala, kako zobke pravilno očistiti. Prav vsi otroci so se preizkusili v ščetkanju zob ter se podučili o tem, kako za zobe pravilno skrbeti. Pogovor je namenila pravilnemu umivanju zob in negi ter zdravi prehrani. Za obisk se najlepše zahvaljujemo.

  1. aprila smo imeli v vrtcu Čebelica Dan odprtih vrat. Udeležilo se je kar lepo število obiskovalcev. Otroci iz skupine Gosenice so zaigrali gledališko predstavo Pod medvedovim dežnikov, otroci iz CICI plesalček in CICI muzikalček pa so nam pripravili krajši nastop. Nato smo vse udeležence povabili na vpogled v igralnice, da so videli, kako otroci preživljajo dneve v vrtcu. 

April pa je tudi mesec namenjen seznanjanju z ekologijo, ločevanju odpadkov in ravnanju z njimi. V ta namen sva organizirali kar nekaj različnih dejavnosti, tako znotraj kot tudi zunaj igralnice. Pogovarjali smo se o planetu Zemlja in kako pomembno je poskrbeti, da živimo v čistem okolju in da poskrbimo, da tako tudi ostane. Svetovni dan Zemlje smo obeležili tudi z izvedbo čistilne akcije; se sprehodili po Šentrupertu in pri tem pobirali smeti. Ogledali smo si ekološki otok, nato pa v vrtcu izdelali plakate. Z najino pomočjo smo razvrščali odpadke (papir, embalaža, steklo, bio odpadki). Tudi preko risanih filmov sva jim skušali prikazati zakaj je čistoča potrebna. Pri dejavnostih so bili aktivni in motivirani vsi otroci. 

Ob zaključku bralnega nahrbtnika sta bibliotekarki iz Knjižnice Pavla Golie Trebnje uprizorili gledališko predstavo z naslovom Juha iz Žeblja. Otroci so prejeli priznanja. Zelo so bi navdušeni in bilo jim je v ponos. 

Bližali so se prvomajski prazniki, zato smo se pred pričetkom krajših počitnic odpravili v šolsko knjižnico. Ker smo mesec april posvetili ekologiji, nam je ga. Marta prebrala eko zgodbo z naslovom Fižolina. Zgodba je čudovito ilustrirana in otroke na nevsiljiv način opozarja na ekološko ravnanje. Na koncu si je vsak otrok po lastni izbiri izposodil knjigo.

Se že veselimo dogodivščin, ki nam jih bo prinesel mesec maj.

Zapisala: Zala Imperl

Dostopnost