Pri Ježkih smo v začetku meseca maja praznovali rojstni dan naše Nuše. Njen rojstni dan smo slavili od slikanici Maček Muri avtorja Kajetana Koviča ter ob prebiranju slikanice poslušali njegove uglasbljene pesmice izvajalke Nece Falk. Otroke so pesmice zelo pritegnile k poslušanju, po prebranem pa smo priredili zabavo ob glasbi s plesom in rajanjem.

Zaključili smo z mesečno temo meseca aprila – Planetu Zemlja prijazen vrtec – v sklopu katere smo se pogovarjali o zdravi hrani, sajenju fižola  itd. Fižol, ki je še ostal v naši visoki gredici – izdelani za nagradni likovni natečaj UHU: »Na kmetiji je lepo 2022«, – smo posadili v pravi vrt za katerega skrbijo šolarji, napredek v rasti pa si gremo občasno tudi ogledati. Že nekajkrat smo omenili, da je bila naša visoka greda iz kartona s pravim fižolom in drugo zelenjavo iz papirja nagrajena z glavno nagrado natečaja, Ježki pa se že zelo veselimo obiska kmetije Slavec, ki jo bomo obiskali v juniju. (Nagrado, izlet na kmetijo, sta osvojila še dva oddelka drugih vrtcev po Sloveniji, fotografija našega izdelka pa bo objavljena v priloženi reviji Pogled, ki izide skupaj z otroško revijo Cicido v mesecu juniju). 😊

Po zaključku omenjene teme smo pričeli z novim mesečnim sklopom – Varno s soncem, –   o omenjeni temi pa se bomo pogovarjali vse do konca vrtčevskega leta. Projekt poteka pod okriljem  NIJZ-ja, katerega namen je ozaveščanje otrok in staršev, da ti preventivno skrbijo za svoje zdravje in se tako zaščitijo pred škodljivimi UV-žarki. V oddelku tako skrbimo da se pred odhodom na prosto namažemo s sončno kremo, nadenemo si pokrivalo in sončna očala ter skrbimo za zadostno hidracijo. Pretežno smo se gibali na senčnih predelih igrišča, igrali pa smo se tudi v gozdu, kjer sva vzgojiteljici za otroke pripravili različne raziskovalne dejavnosti pri katerih so opazovali male žuželke na gozdnih tleh. (https://vrtec-sentrupert.si/2022/05/13/jezki-v-gozdu-barve/   https://vrtec-sentrupert.si/2022/05/19/jezki-v-gozdu-kdo-ziviv-gozdu/). Preko kamišibaj gledališča in slikanic smo o soncu poslušali zgodbe ter o njem prepevali pesmico z naslovom Sonce.

Poleg vsega naštetega smo pri Ježkih dvakrat gostili tudi medicinsko sestro iz ZD Trebnje, s katero smo se pogovarjali o zobozdravstveni vzgoji. Obiskal nas je zmajček Zobozaver, otroci pa so mu z veseljem očistili zobe z zobno ščetko.

V vrtcu smo v mesecu maju imeli dan odprtih vrat – strokovne delavke vrtca so za otroke in zunanje obiskovalce pripravile igrano gledališko predstavo z naslovom Rumena kokoška, v nadaljevanju pa so po igralnicah potekale usmerjene igre. Pri Ježkih smo se igrali trgovino v kateri so otroci lahko kupovali različno sadje in zelenjavo, jo skuhali v kotičku kuhinja ter jedi postregli v Ježkovi restavraciji.

Pričeli pa smo tudi s pripravami na zaključno prireditev Vrtec se predstavi – Z Rupertom in Emo po Šentrupertu. Ježki smo se tako naučili dveh novih ljudskih pesmi – Pleši, pleši črni kos ter Rdeče češnje rada jem, – ki smo ju vadili tekom dnevne rutine.

Otrokom pa je v spominu najverjetneje najbolj ostala vožnja z avtobusom. Najstarejše štiri skupine vrtca smo se namreč odpravile V ljubljansko lutkovno gledališče, kjer smo si ogledali gledališko predstavo z naslovom Obisk. Otroci so med ogledom predstave uživali, po predstavi pa je sledil sprehod po stari Ljubljani.

Mesec je bil zelo pester, polen različnih aktivnosti in dejavnosti, s katerimi smo vzgojiteljice poskrbele za zabavne dopoldneve v vrtcu. Veliko smo se gibali v večnamenskem prostoru s kolesi, žogami in Juvijem, igrali v pripravljenih finomotoričnih kotičkih in peli, predvsem pa smo se imeli lepo. 😊

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost