Mesec april smo Ježki namenili temi Planetu Zemlja prijazen vrtec, v sklopu katerega smo se pogovarjali o naravi, zdravi hrani in pomenu gibanja za zdravje, rasti rastlin in še in še.

Pričeli smo s pogovorom o zdravi hrani – razvrščali smo sličice hrane na sadje in zelenjavo ter na zdravo in nezdravo hrano. Obiskala nas je tudi medicinska sestra iz ZD Trebnje, s katero smo se pogovarjali o pomenu gibanja ter pomenu zdrave hrane za naše zdravje. Ogledali pa smo si virtualno igrano predstavo  Zajček Zlatko in zdravo življenje v izvedbi zavoda Enostavno prijatelj. Na temo zdrave hrane pa smo v večnamenskem prostoru izvedli še gibalno dejavnost pri kateri so otroci premagovali ovire, razvrščali sadje in zelenjave po barvi ter se urili v finomotoričnih spretnostih v dejavnosti s ščipalkami.

V nadaljevanju mesečne teme smo se pogovarjali o rastlinah oz. o tem kako in kje sploh dobimo zdravo sadje in zelenjavo. Posadili smo fižol v male cvetlične lončke ter opazovali njegovo rast v različnih pogojih, ter spoznali da rastlina za rast potrebuje vodo, svetlobo in zemljo. Ogledali smo si tudi pravo gredico zelenjave, za katero skrbijo šolski otroci, ter si iz rabarbare, ki raste na njihovem vrtu, skuhali okusen čaj.

Naš fižol smo »posadili« v visoko gredico, ki smo jo v sklopu nagradnega natečaja UHU »Na kmetiji je lepo« izdelali iz kartona. Otroci so aktivno sodelovali pri nastajanju naše visoke gredice – barvali so sestavne dele, pomagali pri lepljenju, ustvarili pa so tudi drugo zelenjavo in rože iz papirja, ki jo tudi sicer najdemo na vrtovih, ter si ob tem prepevali pesmico Naš vrtiček. Visoko gredico si lahko ogledate pred igralnico naše skupine, poleg gredice pa so na razstavi še drugi izdelki ostalih skupin, ki prikazujejo kmetijo – s celotno kmetijo, ki se imenuje »Kmetija Čebelica«, se vrtec poteguje za eno izmed nagrad omenjenega natečaja, zato le stiskajte pesti za nas!

V mesecu aprilu slavimo svetovni Dan Zemlje in tudi Ježki smo se na omenjeni dan pogovarjali o naši Zemlji. Vzgojiteljici sva v igralnici za otroke pripravili kratko predstavo o čebelici Sivki, ki je obiskala našo visoko gredico. Povedala nam je, kako pomembne so čebelice pri procesu opraševanja in za obstoj življenja na Zemlji, mi pa smo v znak zahvale po predstavi zanje, v okrašena cvetlična korita, posadili sivko ter druge medonosne rastline, ki jih bodo čebelice lahko obiskovale na našem igrišču.

Mesec je bil zelo pester, smo pa poleg vsega naštetega našli še čas za velikonočno ustvarjanje. Pred velikonočnim ponedeljkom smo izdelali pisana jajčka iz stiropora, ki so jih otroci s prstnimi barvami pobarvali ter skupaj s prazničnim voščilom odnesli domov.

Smo pa pri Ježkih, kot po navadi tudi prepevali, prebirali zgodbe pred počitkom in obiskali šolsko knjižnico. Hodili smo na krajše sprehode v okolici vrtca, se igrali na travniku in gibali v Deželi kozolcev. Igrali pa smo se tudi v vrtcu – v večnamenskem prostoru in terasi, pa tudi v igralnici, kjer smo več poudarka imeli na namiznih igrah in razvoju finomotoričnih spretnosti. 🙂

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost