V mesecu marcu smo se posvetili raziskovanju človeškega telesa. Ciljno smo želeli doseči, da otroci v prvi vrsti spoznavajo sebe, svoje telo, dele telesa in njihovo funkcijo ter ugotavljajo podobnosti in razlike med ljudmi. V povezavi s človeškim telesom smo se dotaknili tudi teme o zdravju, kjer smo se pogovarjali predvsem o zdravem načinu prehranjevanja.  Veliko časa smo posvetili sadju in zelenjavi. Skupaj smo jo poimenovali, razvrščali in pokušali. Večkrat smo si naredili smutije iz sadja in zelenjave.

V revijah smo iskali sadje in zelenjavo, jo izrezali in nalepili. Ogledali smo si prehrambno piramido in ugotavljali, katera živila so za nas pomembna.

Otroci so s pomočjo enciklopedij, atlasov in ostalih knjig na temo človeškega telesa samostojno raziskovali, medsebojno komunicirali in odkrivali notranjost telesa.  S pomočjo ogledalca smo iskali razlike med seboj in to tudi poskušali narisati (barva oči, lasje…).  v igralnici smo  skupaj z otroki na plakatu upodobili notranjost človeškega telesa (z uporabo umetnih materialov, ki smo jih poiskali v prostorih vrtca).

En dan smo si v igralnici naredili pravo bolnišnico, kjer smo se igrali igro vlog (pacienti, zdravnik, medicinska sestra, kuharji,…). Sledilo je presenečenje. V našo »bolnišnico« nas je obiskal terapevtski pes in nam pokazal  nekaj trikov. Naučili smo se, kako pravilno božati psa ter ga hraniti.

Gibalne dejavnosti smo pripravili s ciljem, da otroci opazujejo svoje telo, kako se odziva na določene aktivnosti (otroci so opisovali in ugotavljali, kako se telo odziva v mirovanju in gibanju, torej pri telesni aktivnosti).

Za zaključek naše teme, smo dobili obisk medicinske sestre iz ZD Trebnje, kjer smo skupaj ponovili vse o zdravi prehrani in človeškem telesu.

Otroci so na igriv in poučen način spoznali, kako skrbeti za svoje telo in ga ohranjati zdravega, saj nam le tako lahko služi za kvalitetno življenje.

 

V mesecu marcu pa smo praznovali tudi materinski dan in v ta namen mamicam izdelali darilce in jih presenetili z voščilnico, ki smo jim jih poslali po pošti.

 

Vesna Škarja

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost