Po brezskrbnem rajanju ob tednu otroka smo pri navihanih ježkih zakorakali v novo mesečno temo. Pogovarjali smo se o barvah jeseni in opazovali kako jesen barva drevesne liste iz zelene v rumeno, oranžno, rdečo in rjavo barvo. Gozd je z vsakim dnem postajal vedno bolj in bolj čaroben in nekaj te čarovnije smo se odločili vnesti tudi v našo igralnico. Z jesenskimi barvami smo pobarvali predloge drevesnih listov in z njimi okrasili našo igralnico.

Preko matematičnih dejavnosti smo spoznavali jesenske barve – v igralnici smo v zaboju kock iskali kocke določenih barv ter jih razvrščali, razvrščali pa smo tudi barvaste drevesne listke preko gibalnih dejavnosti v večnamenskem prostoru ter se igrali igro Barvna gnezda pri kateri so otroci morali ob določenem znaku poiskati pravo barvo gnezda. Večina otrok s prepoznavanjem barv nima težav, dejavnosti pa bomo izvajali tudi v prihodnje, da bodo prav vsi otroci osvojili in prepoznali vse barve.

V tem mesecu smo praznovali tudi dva rojstna dneva – praznovala sta Staš in Zarja. Stašev rojstni dan smo proslavili ob slikanici Zmaj v Postojnski jami za katero sva vzgojiteljici pripravili kamišibaj pripovedovanje zgodbe, po zgodbi pa smo plesali z zmajčki iz papirja ter rajali ob poskočni glasbi. Za praznovanje Zarjinega rojstnega dneva pa sva vzgojiteljici pripravili lutkovno predstavo po zgodbi Kako je ježek našel prijatelja. Tudi ta dan smo plesali in rajali, pred počitkom pa smo prebrali zvočno slikanico Hallo Kitty: Igrajmo se, ki jo je slavljenka prinesla od doma.

V vrtcu smo gostili tudi knjižničarki iz knjižnice Pavla Golie Trebnje, ki sta nam predstavili projekt Jurčkov bralni nahrbtnik. Namen samega projekta je pri otrocih vzbuditi zanimanje do branja in knjige. Knjižničarki sta otrokom ob slikanici pripovedovali zgodbo, po zgodbi pa sta se z otroki igrali rajalne igre.

Poleg vseh že naštetih dejavnosti smo pri ježkih tudi veliko peli in se naučili novo pesmico. Igrali smo se na zunanjem igrišču in na terasi, kjer je bila otrokom najzanimivejša igra s koruzo, odpravili pa smo se tudi na krajši sprehod do Dežele kozolcev.

Mesec oktober je bil zelo pester in ob koncu meseca so si otroci nedvomno zaslužili počitnice. Upamo, da so otroci v domačem okolju zelo uživali, zabavno pa je bilo tudi v vrtcu, saj smo vzgojiteljice tudi v času počitnic poskrbele za pester program. V ospredju je bila prosta igra, poleg tega pa so otroci pri ježkih tudi ustvarjali. Iz papirnatih vreč smo izdelali strašljive buče za noč čarovnic in z njimi okrasili našo igralnico. Zadnji oktobrski dan pa smo namenili gasilcem, saj je oktober tudi mesec požarne varnosti. Že pred počitnicami smo se z otroki pogovarjali o gasilcih in požarih ter izvedli evakuacijsko vajo, zadnji dan oktobra pa smo gasilce spoznali še podrobneje.  Iz PGD Šentrupert nas je namreč obiskal gasilec Gašper, ki  nam je predstavil gasilsko vozilo in pripomočke za gašenje požarov. Ob koncu pa so otroci lahko z vodo in pravo gasilsko cevjo ciljali v tarčo ter kot pravi gasilci sedeli v gasilskem vozilu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost