September je mesec, ko se po sproščenih poletnih počitnicah ponovno naseli smeh v vse igralnice našega vrtca. Upamo, da ste poletje preživeli kar se da lepo in da boste skupaj z nami zajadrali v zabavno in brezskrbno leto. 🙂

Prvega septembra je prag skupine Ježki prestopilo devetnajst otrok, od tega trije novinci, dva otroka novinčka pa prihajata iz tujine. Skupina je kombinirana, kar pomeni, da so otroci združeni iz prvega in drugega starostnega obdobja (2-4 leta). Otroci so se v tem prvem mesecu lepo privadili na rutino, pravila, novo igralnico, prijatelje in vzgojiteljici, tako da v skupini vlada prijetna klima, vzgojiteljici pa se trudiva, da so vsi otroci videni, slišani in sprejeti. Prijetno vzdušje, občutek pripadnosti in enakosti v skupini bo naša prioriteta skozi celotno leto za kar se bomo vsi skupaj trudili.

Prve dni septembra smo čas namenili prosti igri in navajanju na novo okolje. Otroci so se igrali v različnih kotičkih, prebirali smo slikanice v knjižnem kotičku ter se crkljali. Prijetno in toplo jesensko vreme smo izkoristili za gibanje in igro na vrtčevskem igrišču, prvi sprehod čez bližnji travnik, ob torkih pa smo se gibali tudi v večnamenskem prostoru. Otroci naše skupine zelo uživajo v gibanju, plesu in gibalnih igrah, zato bomo temu področju namenili posebno pozornost.

Poleg gibanja smo tudi likovno ustvarjali – barvali smo tulce in iz njih izdelali pisano jesensko listje za okrasitev večnamenskega prostora, ter z lepljenjem koščkov papirja izdelali prvega ježka. Naučili smo se šestih pesmic, ki jih prepevamo tekom dopoldnevov ter ples na melodijo pesmi Buča debela.

Praznovali smo dva rojstna dneva – slavila sta Jurij in Lana. Rojstne dneve slavimo ob otrokovi najljubši slikanici, po slikanici pa vzgojiteljici pripraviva zabavne in rajalne dejavnosti. Jurij je v vrtec prinesel slikanico o kmetiji – po prebranem smo imeli ples s slamnatimi klobuki ob poskočni glasbi, igrali smo se z lesenimi figuricami živali iz kmetije ter si pred počitkom ogledali risanko s tematiko o kmetiji. Lana pa je v vrtec prinesla slikanico o kačjem pastirju. Po prebranem smo se igrali igro razvrščanja, se posladkali (kot se za praznovanje spodobi) in zaplesali ob rajalni glasbi z baloni. Poleg rojstnih dni pa smo praznovali tudi prvi jesenski dan – obiskala nas je teta jesen, ki nam je prinesla sestavljanke jesenskih plodov za igro. Plesali smo ples jesenskega listja ob klasični glasbi (Štirje letni časi – Jesen; A. Vivaldi), ter pred počitkom poslušali zgodbo Gospa jesen (Ž. V. Doria).

Prav nepričakovano nas je v skupini obiskal pravi ježek, ki ga je naš Matija našel na sprehodu. Temu smo zapeli poznane pesmice, otroci pa so ježka z zanimanjem opazovali – vsem je bilo najbolj všeč njegovo skrivanje med lesenimi kockami, ki so popadale iz zaboja ter zvijanje v klobčič. (* Ježka smo po opazovanju spustili nazaj v naravo).

V tem letu sva si vzgojiteljici za cilj zadali tudi razvoj finomotoričnih spretnosti. Otroci so v pripravljenem kotičku s pinceto prinašali drobne kroglice, natikali ščipalke na predlogo ježka, natikali perlice na vrvico in kosmato žičko – otroci so dejavnosti opravljali individualno, z vsakim dnem pa ti postajajo vedno bolj in bolj spretni. 🙂

Naš prvi skupni mesec je minil mirno in zeloooo prehitro. Sedaj, ko se je velika večina otrok lepo privadila na našo dnevno rutino, pa se zelo veselimo vsega, kar nam novo šolsko leto še prinaša. 🙂

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost