Belokranjska pogača je najbolj znana belokranjska jed. Je okrogle oblike, premazana s stepenim jajcem, posipana z zrni kumine in z debelejšo soljo, narezana na kvadrate. Okus in aroma sta podobni kot pri sveže pečenem kruhu. Ko je pečena, je visoka od 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm.

Belokranjska pogača se ponudi še topla in se ne reže, ampak lomi po zarezanih poševnih črtah.

Naše sicer niso bile tipične belokranjske, saj sta se na njih znašla sir in slanina, a je bilo zato vse skupaj toliko slajše. Poleg belokranjske smo naredili še jogurtovo pogačo, ki pa je bila zelo puhasta, rahla in odličnega okusa. Odlična je za popoldanski prigrizek, zato vam pripenjamo tudi recept . Poskusite, ne bo vam žal.

Mojca Vidmar in Andreja Pečjak

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost