V začetku meseca smo se pogovarjali o prijateljstvu, saj smo sodelovali v projektu Spodbujajmo prijateljstvo. Igrali smo se socialno igro, »Kdo sem jaz?«, otroci smo morali po glasu ugotoviti kateri otrok se skriva pod odejo. Prebirali smo tudi zgodbo Mala miška in veliko rdeče jabolko, ki govori o prijateljstvu. Otroci so povedli kaj delajo skupaj s prijateljem. Naredili smo tudi srce prijateljstva, otroci so naredili odtis svoje dlani.

V nadaljevanju meseca smo zaključili s temo barve. Razvrščali smo barvice, metuljem iskali pravo barvo kril ter pingvinom svoje hiše. Otroci so ustvarili vsak svojo mavrico, pri tem pa utrjevali in poimenovali barve.

Praznovali smo rojstne dni treh otrok, ki so bili v mesecih oktober, november in december stari 3 leta. Naša praznovanja so res zanimiva in o otrocih izvemo veliko zanimivih stvari. Tudi otroci se med seboj bolje spoznajo.

V tem mesecu so otroci spoznali tudi različne like (krog, pravokotnik, trikotnik in kvadrat). Najprej so jih spoznali preko deklamacije Liki nato pa so otroci tudi sami, s svojimi telesi naredili vse 4 like. Otroci so like tudi razvrščali v posode in različne predmete razvrščali po obliki. Otroci so izdelali tudi svoje družinske člane s pomočjo likov. Like smo izdelovali tudi s pomočjo vejic, tako v gozdu kot v igralnici.

Izdelali so tudi male pozornosti za očete in mame. Prebrali smo zgodbe o očetih in mamah ter se pogovarjali o tem, kaj otroci delajo skupaj s starši.

Pri nas je bila, na praksi, dijakinja Barbara, ki je imela v tem mesecu, za potrebe šole (mature), tri nastope. Teme nastopov so bile: Moja družina, 1. pomladni dan ter priprava na kosilo in počitek. Otroci so Barbaro zelo lepo sprejeli in se imeli v njeni družbi lepo.

Ker smo gozdni vrtec, smo šli kar nekajkrat v gozd. Otroci v gozdu zelo uživajo in se imajo lepo. Hodili smo tudi na dolge sprehode. Za otroke poskrbimo, da so, kar se da veliko na prostem ter, da se veliko prosto gibajo. Zato naši sprehodi zajemajo veliko prostega teka po travnikih in kolovoznih poteh. Otroci neizmirno uživajo.

Praznovali smo tudi prvi pomladni dan. Z otroki smo se naučili pesem Pomladna (Janez Bitenc). Preko te pesmi so spoznali zelo znane znanilce pomladi (zvonček in trobentica). Ti dve cvetlici so tudi likovno upodobili. Trobentico so ustvarjali na mozaični način, zvonček pa s trganko in mečkanjem papirja. Vse te tehnike spodbujajo razvoj fine motorike. Otroci so listke, s katerimi so izdelali trobentico, narezali sami. V večini jim je šlo, rezanje s škarjami, zelo dobro od rok. Nekateri pa bodo potrebovali še malo vaje. Vsi otroci zelo radi sodelujejo pri likovnih dejavnosti.

Obiskovali smo tudi Deželo kozolcev. Tukaj se otroci radi igrajo. Igrajo se prosto, hodijo po balah, kotalijo manjše hlode, tekajo, skačejo iz štora na travo in ponovno splezajo na štor, se gugajo, igrajo z žogo, vedri, lopatkami in grabljami. Izdelali so tudi vazo s travniškimi cvetlicami.

Ob koncu meseca, smo si ogledali predstavo Mandi, velikonočni zajček ter naredili velikonočna jajčka s pomočjo tempera barv, vate in gobice.

Res se trudiva, da otrokom nudiva kar se da različne in zanimive dejavnosti. Vsekakor pa imajo tudi veliko časa za prosto igro v igralnici, kjer se otroci med seboj še bolj povežejo, preizkušajo svojo potrpežljivost in deljenje igrač. Krepijo svoja prijateljstva in se med seboj povezujejo.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost