V vrtcu Čebelica smo v začetku februarja le dočakali dan, ko se je v prav vse igralnice vrnil otroški smeh in dobra volja. Že od oktobra je namreč naše delo potekalo – tako kot po vseh drugih vrtcih po Sloveniji – v manjših skupinah kot smo jih vajeni, delovali pa smo le za potrebe nujnega varstva otrok. Otrokom smo strokovne delavke, kljub številnim omejitvam, v tem času omogočale kar se da brezskrbno bivanje in igro v vrtcu in bile ob tem pozorne, da so otroci prihajali v varno in zdravo okolje. Spremembe, ki so se vrstile iz tedna v teden, so bile naša stalnica, vendar neglede na vse smo se v vrtcu trudili – se še in se še bomo, – da otroci pritiska niso in ne bodo čutili.

Če se malo pošalimo je bil 9. februar – dan, ko so vrtci ponovno odprli svoja vrata vsem otrokom – naš novi 1. september in prav tak, »septembrski«, je bil naš prvi skupni teden. Otroci so se ponovno privajali na vrtčevska pravila, dnevno rutino in prostor. Težav ob tem nismo imeli, prevladovalo je veselo vzdušje, smeh, rajanje in prosta igra (tudi z igračami, ki nam jih je v decembru prinesel Dedek Mraz).

Komaj se je vse začelo, pa so že nastopile počitnice. V skupini je v tem času bilo do šestnajst otrok, ki so bili deležni pustnega in valentinovega rajanja. Otroci so v vrtec lahko prišli v pustnih kostumih, posebnega rajanja, ki smo ga sicer vajeni v vrtcu, pa letos, zaradi prepovedi združevanja skupin, ni bilo. V kostumih smo se tako sprehodili čez Šentrupert in rajanje imeli znotraj skupine. Izdelovali smo tudi pustne klovne za okrasitev igralnice ter pretikanko valentinovih src, s katerimi so otroci obdarili svoje starše.

Teden po počitnicah pa smo namenili temi o prijateljstvu in izdelovanju izdelka s katerim smo se priključili nagradnemu natečaju, ki ga razpisuje Društvo Sobivanje. V projektno temo smo vstopili z ogledom lutkovne predstave Zajčja hišica, ki je prosto dostopna na spletni stani ljubljanskega lutkovnega gledališča. Pogovarjali smo se o prijateljstvu, izdelali plakat ter družabno igro oz. izdelek »Igra prijateljstva« s katerim sodelujemo v natečaju. Naše izdelke si je moč ogledati na razstavi v garderobi, fotografije pa bodo objavljene tudi na FB profilu Društva Sobivanje. (Držite pesti, da se z izdelkom kar najbolje izkažemo!) Na omenjeno temo smo izvedli tudi nekaj iger zaupanja in sodelovanja, se ob uprizoritvah konfliktnih situacij učili ustreznega ukrepanja ter za konec izdelali in si med sabo izmenjali zapestnice prijateljstva.

Kot vedno pa smo v teh kratkih februarskih tednih tudi brali in peli. Otroci so zelo vestno pričeli z nadaljevanjem pripovedovanja zgodbic in pesmic za Bralno značko, obiskala pa nas je tudi šolska knjižničarka, nam prebirala zgodbe ter nam omogočila, da smo si izposodili slikanice za domov. Pričeli pa smo tudi z našim letnim planom obiskovanja gozda. Otroci so v gozdnih dejavnostih zelo uživali, vsega raziskovanja v pomladnih dneh pa se že zelo veselimo tudi vzgojiteljice. Mesec smo tako zaključili zelo aktivno – z gibanjem v gozdu in pohodom Mali sonček, ki  smo ga opravili na relacijah: Škarljevo-Draga-Vrh-Šentrupert.

Veselimo se, da bomo dopoldneve ponovno preživljali skupaj in samo upamo lahko, da nam »koronca« ponovno ne prekriža vseh zastavljenih načrtov. 😊

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost