V mesecu požarne varnosti smo obiskali gasilce, izvedli evakuacijsko vajo, obiskal nas je policist, izvedli smo dejavnosti v tednu otroka, se intenzivneje gibali v gibalnem projektu Simbioza giba, raziskovali življenje Svetlane Makarovič, praznovali rojstni dan Ive Nemec ter mesec zaključili s počitnicami in prazniki.

Začetek meseca se je pričel z raziskovanjem pisateljice Svetlane Makarovič. Z otroki smo izdelali plakat, se o njenem življenju pogovarjali ter brali njene pravljice. Otroci so si zelo dobro zapomnili kakšno je imela življenje. Z ogljem so upodobili tudi njen doprsni avtoportret. V vrtcu imamo lutkovno gledališče, zato so otroci imeli možnost, da svoj besedni zaklad urijo v uprizarjanju lutkovnih predstav glavnih junakov Svetlane Makarovič. Z lutkami smo igrali pravljico Pod medvedovim dežnikom. Pravljico Pod medvedovim dežnikom so otroci živalske junake narisali s flomastri ter jih pobarvali z barvicami. Nato smo jih izrezali, plastificirali in že so bili nared za upodabljanje lutkovne predstave. Ker v pravljici ne nastopa toliko živali kot je otrok v skupini, so si otroci sami izbrali žival, katero bi uprizarjali. V gledališče smo povabili tudi otroke iz skupine Lizike. Obiskali pa smo tudi knjižnico Pavla Golia, kjer nam je knjižničarka prebrala nekaj pravljic Svetlane Makarovič. Ko smo spoznavali pravljice, so si otroci ob tem bogatili besedni zaklad, poskušali tvoriti pravilne stavke ter se igrali besedne igre in iskali rime. Njene pravljice beremo in poslušamo v knjižnici, pred spanjem in se igramo v lutkovnem kotičku z lutkami na njene vsebine. Pravljice smo imeli razstavljene na knjižni polici in otroci so imeli vsakodnevno prebirati njene vsebine. Otroci so v projektu o Svetlani Makarovič zelo uživali, si bogatili besedni zaklad, razvijali samozavest in pomnjenje. Svetlana ni bila samo pisateljica, ampak tudi pesnica. Z otroki smo se naučili tudi pesem Čuk sedi na palici in jo zapeli.

V oktobru pa smo izvedli tudi teden otroka. Izvajali smo različne dejavnosti, kjer je otrok še bolj prišel do izraza. Za njih smo pripravili naslednje dejavnosti: v ponedeljek branje pravljice v treh različnih jezikih ter skupni ples. Pravljica Poredni Petit smo brali v slovenskem, španskem in bosanskem jeziku. V torek smo v vrtcu imeli napihljiva igrala – raketo in vesoljski trampolin.  V popoldanskem času pa še peka kostanja in piknik s starši. V sredo smo se odpravili v gozd, kjer smo iskali dele sestavljanke in jih skupaj sestavili. V naši skupini smo naredili sestavljanki še okvir iz naravnega materiala, ki smo ga nabrali v gozdu (iglice, listi, mah in vejice) ter se nato še igrali skrivalnice za drevesi.V četrtek so se otroci igrali z igračami, ki so jih prinesli od doma ter uporabili še gumitvist. V petek pa smo si ogledali gledališko predstavo Pika potuje po svetu.

V naslednjem tednu smo pričeli z gibalnim tednom. Vključili smo se v državni projekt gibanja ter v vrtcu organizirali gibalne dejavnosti. Tako so nas v ponedeljek prišli obiskat plesalci iz Plesnega centra Novo mesto in z njimi smo se naučili koreografijo Čebelice. V torek smo spoznavali balet, baletno klasično glasbo ter zaplesali z baletno učiteljico Natašo. Sreda je bila namenjena medgeneracijskemu druženju z babicami in dedki. Z njimi smo odšli na sprehod v okolici Šentruperta. V četrtek smo odšli na Mirno, kjer smo prehodili trim stezo ter opazovali skakalce pri njihovem treningu. Otroci so imeli možnost, da so se s smučmi spustili po skakalnici. V petek pa so otroci v vrtec pripeljali svoja kolesa in obiskal nas je tudi kolesar Damjan. Pokazal nam je nekaj skokov s kolesom ter kolesarsko opremo. Nato so se otroci na poligonu vozili s svojimi kolesi. V tem tednu smo opravili kar 3 različne naloge za program Mali sonček ter s tem pridobili nalepko za osvojeno športno panogo.

V mesecu požarne varnosti smo obiskali gasilce, kjer so nam predstavili svoj poklic, obiskal pa nas je tudi policist ter nam razložil in predstavil svojo opremo.

V oktobru pa je praznovala tudi Iva Nemec svoj 5. rojstni dan. Z njo smo zaplesali, ji zapeli pesmice ter ji narisali risbice. Dan je minil po željah slavljenke z risanjem s kredami, vožnjami s kolesom ter skiroji.

Konec meseca pa je minil v združevanju skupin, saj so bile počitnice in prazniki. Za otroke je bilo poskrbljeno varstvo in igra.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost