V vrtčevskem letu 2019/20 se najstarejša skupina imenuje Žabice. Otroci so stari 5 do 6 let in v skupini jih je 21. V mesecu septembru smo imeli mesečno temo Žabica, to sem jaz. Otroci so spoznavali pravila, ki veljajo v skupini, se navajali na dnevno rutino, spoznali različne igrače, s katerimi se lahko igrajo, ustvarjali, peli pesmi o žabicah, praznovali 1. jesenski dan in rojstni dan Hane in Ine.

Otroci so zelo dobro zaznali pravila, ki veljajo v igralnici, in jih tudi uspešno upoštevali. Spoznali so različne igre, ki spadajo v določeno barvno omaro, in se z njimi poskušali igrati od začetka do konca.

V skupini imamo dve novi deklici. Ena je vrtec že obiskovala v drugem kraju, druga pa se je v vrtčevsko življenje vključila prvič. Slednja ima tudi bolezen celiakije – ne sme jesti glutena. Deklici sta dnevno rutino hitro osvojili ter se tudi med seboj zelo dobro povezali.

Z otroki smo spoznavali, kako se v skupini igra, kakšne igrače imamo ter tudi likovno ustvarjali. Otroci so s svinčnikom narisali svoj avtoportret. Pogovarjali smo se, kaj vse imamo na obrazu ter to upodobili na risbi. Nato smo avtoportret še nadgradili ter ga poslikali še z barvami. Tu se nismo osredotočali na realistične barve, ampak smo si dovolili izražati v temnih in svetlih tonih. Slike smo obesili na razstavni prostor v igralnici.

Prijavili smo se tudi na nagradni natečaj Varno v prometu in z likovnimi izdelki opozorili, da vinjeni vozniki ne smejo na cesto, saj lahko povzročijo prometno nesrečo. Otroci so od doma prinesli alkoholne pijače iz revij ter različne prometne nesreče. To so izrezali ter nalepili na podlago, hkrati pa podlago pobarvali in odtisnili svojo roko.

Vreme nam je ponudili veliko lepih in sončnih dni, zato smo opravili že prvi pohod za projekt Mali sonček. Odpravili smo se iz Šentruperta preko Slovenske vasi v Stražo in na Veselo goro, tam pa odšli v Škrljevo, Drago in nazaj v Šentrupert. Ostale dni, pa smo vsaj enkrat tedensko hodili na različne daljše sprehode v okolici Šentruperta.

V tem mesecu je bil tudi velik poudarek na pomnjenju različnih deklamacij in pesmi o žabah. Deklamacijam smo dodali še lastne ritmične instrumente. S tem so otroci osvajali pomnjenje, ritem in medsebojno druženje.

September pa ne more mimo praznovanja prvega jesenskega dne. Vzgojiteljice smo za otroke pripravile lutkovno predstavo Gugalnica za vse. Nato smo z otroki okraševali svojo igralnici z jesenskimi detajli. Otroci so s flomastri risali črte na valovito lepenko s toplimi barvami, na drugi strani lista pa se izražali preko poslikave. Liste smo obesili skupaj s sovami v jesenski kotiček.

Praznovanje pa je bilo namenjeno tudi Hani Golob in Ini Zidar. Upihnili sta 5. svečko na torti, otroci pa so njima zapeli pesmice ter njima narisali risbice. Ker smo se s starši dogovorili, da v letošnjem letu namesto sladkarij prinesejo likovni material. Bili smo zelo veseli lepila v stiku, suhih barvic, risalnih listov… Dobili pa smo tudi bele majice, ki smo jih poslikali z žabicami. Majčko bomo uporabili za različne nastope, obiske galerij in predstav. Na koncu pa jih bodo otroci odnesli domov.

Mesečno temo Žabica – to sem jaz smo zaključili s plesnim izražanjem, v poslikanih majčkah ter ritmičnem izražanju deklamacij.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost