Praznični december je zelo hitro minil, v tem času pa so se odvile najrazličnejše dejavnosti. Z otroki smo želeli december preživeti čimbolj radostno, pri tem pa ogreti srca različnih ljudi. Pripravili smo gledališko predstavo Lisica in murenček pri mravljah, obiskali starejše ljudi v Šentrupertu in jim zapeli pesmice, okrasili smo novoletno smrečico s kiparskimi obeski, naredili praznične posodice, okrasili igralnico, se igrali z igračami dedka Mraza in Božička, praznovali prvi zimski dan ter odšli na predstavo v Ljubljano.

Začetek decembra je bil zelo delaven, saj smo iz gline kiparili posodice, okraske za smrečico ter vaze za mizo. Ustvarjali smo tudi na aluminijasto ploščo, kjer smo spoznali visoki tisk ter s tem naredili voščilnice. Otroci so tudi sami napisali želje v voščilnico. Pripraviti pa je bilo potrebno tudi snežinke, ki smo jih obesili v večnamenski prostor.

Cel mesec smo se pripravljali tudi na gledališko predstavo Lisica in murenček pri mravljah. Že nekaj časa nazaj so me otroci zelo prosili kdaj bomo igrali kakšno predstavo. In tako smo se odločili, da namesto likovnih delavnic ter pohoda z lučkami pripravimo gledališko predstavo. Njihov interes je bil zelo velik, saj so si sami izmišljevali pravljice ter jih pripovedovali otrokom za lahko noč. Tako smo vadili skoraj vsak dan v večnamenskem prostoru vrtca, otroci pa so ob tem zelo uživali. Predstavo smo premierno predstavili staršem v popoldanskem času. Povabljeni pa so bili tudi stari starši, tete, strici, prijatelji … Po predstavi pa je otroke obiskal tudi Božiček ter jim razdelil darila. Otroci so predstavo fantastično odigrali ter tudi samozavestno nastopili. Igrico smo ponovili še ob praznovanju zimskega dne otrokom iz vrtca in šole.

V deželi kozolcev smo okrasili tudi smrečico ter spremljali kulturni program, ki so ga pripravili šolarji.

December je tudi primeren čas za ogled kakšne predstave. Odpravili smo se v Ljubljano, kjer smo si ogledali zelo zanimivo z zvočnimi in svetlobnimi efekti podkrepljeno gledališko predstavo Bobek in barčica. Otroci so v igri sodelovali in se vživeli v predstavo. Po končani igri pa smo si ogledali tudi praznično Ljubljano; izložbe, stojnice, smreke, sljudi, …

V decembru pa smo si ogledali tudi predstavitveno knjigo Mokronožci, kjer so preko lutke in kviza nastopila pisatelj ter nekaj igralcev. Spoznali smo zgodovino škratov Mokronožcev ter značilnosti mirenske pokrajine.

Odšli smo tudi na obisk v knjižnico Pavla Golia v Šentrupertu, kjer so otroci poslušali božične in zimske pravljice.

Ker imamo še vedno problem z ušmi, sta prišla zdravnik in medicinska sestra ZD Trebnje ter pregledala glave otrokom, kasneje pa predavala še staršem o preprečevanju uši.

Mesec so zaznamovali tudi dobri možje. Miklavž nam je prinesel bonbone, dedek Mraz darila za igralnico, Božiček pa je vsakemu prinesel didaktično igračo Tri v vrsto.

Ker smo kiparili praznične skodelice, smo naredili tudi piškote, ki smo jih napolnili v posodice.

Ob koncu decembra pa smo praznovali še 1. zimski dan. Otroci so še ostalim otrokom vrtca ter šolarjem zaigrali gledališko predstavo Lisica in murenček pri mravljah. Otroci so uganjevali tudi uganke o zimi in dobrih možeh, na koncu pa rajali ob božični glasbi. Pripravili smo si tudi praznično kosilo ter tako pričakali počitnice in božično-novoletne praznike.

V času počitnic so bile skupine združene in otrokom je bilo omogočeno varstvo in igra. Z novim letom pa začnemo mesec januar z družabnimi igrami in tudi tistimi, ki so nam jih prinesli dobri možje.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest