Začelo se je novo šolsko leto. Z novim šolskim letom se je oblikovala skupina Hobotnice, ki jo sestavljajo otroci stari od 3 do 5 let. V vrtec je bila v preteklem šolskem letu vključena večina otrok, dobili smo le dve novinki, ki sta se hitro vključili v skupino in na naš dnevni red, otroci pa so ju lepo sprejeli.

Prvi dan smo z otroki spletli klobčič prijateljstva. Podajali smo si klopčič volne in se ostalim otrokom predstavili. Nastala je zanimiva mreža, ki je bila plod sodelovanja vseh – vsi – otroci in vzgojiteljice smo bili povezani. Z otroki smo se nato pogovorili o prijateljstvu ter kako se do prijateljev obnašamo. Dogovorili smo se, da bomo vsako jutro v jutranjem krogu začeli z glasno izrečeno željo drug drugemu: »Želim ti lep dan.« ter tako skupen dan začeli z željo, da nam je skupaj lepo.

Otroci so tudi povedali, kaj menijo, da se bodo letos novega naučili in spoznali oziroma, kaj si želijo novega naučiti. Nastali so zanimivi predlogi: več znanja o avtomobilih, dinozavrih, medvedih, volkovih, kmetiji, konjih, kravah in o Afriki. Pričakovanja oziroma želje bomo poskušale izpolniti.

V mesecu septembru smo se posvetili imenu naše skupine in se seznanili s hobotnico, njenim življenjskim okoljem ter razvijali domišljijo – katere stvari bi oni počeli hkrati, če bi imeli toliko rok. Brali smo zgodbe o hobotnici, peli pesmi o vodnih živalih, risali – kaj lahko vidiš v podvodnem svetu skozi lino ladje, izdelali hobotnico iz bučke.

Vsak petek imamo športno gibalno dopoldne v večnamenskem prostoru, kjer se razgibavamo, izvajamo gibalne naloge preko poligonov in se učimo gibalno rajalnih iger. Opravili pa smo tudi prvi jesenski pohod za športno značko Mali sonček (relacija Draga – Škrljevo).

Na pobudo Občine Šentrupert smo izvedli EKO DAN, kjer smo spoznali, kako lahko iz starega papirja izdelamo nov papir ter tako spoznali pomen ločevanja in zbiranja starega papirja.

Obiskala nas je medicinska sestra in nam povedala o bacilih (kje jih dobimo, zakaj so škodljivi, kako se jih otresemo) ter o pravilnem umivanju rok.

Začeli smo z opravljanjem bralne značke. Z otroki smo obiskali šolsko knjižnico, si izposodili knjige, otroci pa jih sedaj ostalim otrokom povedo kot pravljico za lahko noč.

Praznovali smo tudi prvi jesenski dan. Otroci so si najprej ogledali predstavo strokovnih delavk z  naslovom »Kako je ježek našel prijatelja« (R. Wellesley), nato pa smo po skupinah pripravljali jabolka na najrazličnejše načine. Naša skupina je najprej pripravila karamelo, nato pa smo vanjo pomakali jabolčne krhlje in jih še posuli z lešnikom ali kokosom.

Za nami je pester uvajalni mesec pred nami pa že novi izzivi… 🙂

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest