Z novim vrtčevskim letom smo pričeli v ponedeljek, 3. septembra 2018. Ker se je vrtec povečal še za eno skupino, je najstarejša skupina svoj oddelek v šoli. Imenujemo se Klobuki. Da so otroci spoznali vrtčevsko rutino, ki se dopolnjuje s šolskim okolišem, svojo skupino ter pravila, ki veljajo v skupini, smo temu namenili tudi mesečno temo – Klobuk, to sem jaz. V septembru smo praznovali tudi rojstne dni otrok, 1. jesenski dan, vsak teden odšli za cel dan v naravo ter mesec zaključili s temo: Pasavček.

Najstarejši otroci imajo zelo veliko dejavnosti, ki so razporejene v celoten teden. Ob ponedeljkih imajo igralni dan, v sredo odidemo v knjižnico in si izposodijo knjige, v četrtek imamo na razpolago večnamenski prostor, ki ga uporabimo v času slabega vremena, oz. gremo za cel dan v naravo (v gozd, na pohod, v Deželo kozolcev…), ob petkih pa imajo angleščino, ki je financirana s strani občine Šentrupert.

Otroci so na začetku meseca prinesli v vrtec različne klobuke, s katerimi smo plesali, se igrali socialne igre Pozdravljanja, imeli modno revijo v igralnici in po šoli na zajtrku ter brali pravljice o klobukih: Klobuk gospoda Konstantina, Jakčev klobuk, Klotildini klobuki… Klobuke je vsak otrok pobarval z različnimi barvnimi tehnikami.

V skupini smo četrtke namenili gibanju. Tako smo v prvem tednu septembra odšli iz Šentruperta v Kamnje, čez Vrh in nazaj v Šentrupert, naslednji četrtek smo se odpravili na Okrog, kjer smo pršili do vznožja cerkvice na Okrogu, se poigrali z drevesi in socialnimi igrami ter odšli nazaj v dolino. Tretji teden pa smo odšli v gozd, kjer so otroci iskali 5 različnim naravnih materialov ter jih razvrstili v okvir slike iz palčk.

Otroci so tudi zelo pridno prinašali prebrane knjige in jih pripovedovali svojim prijateljem v skupini. Prva tri mesta pri opravljeni Bralni znački so pripadala kar 7 otrokom. Otroci so naglas in razločno pripovedovali pravljice ter stoje povedali 2 ali 3 vrstično kitico pesmice. Dodatna vzpodbuda jim je bila tudi pripovedovanje pravljic za lahko noč ali v knjižnici ali pa na tabli, kjer so lahko vsi otroci videli slikanice pravljice.

Mesec ni minil tudi brez praznovanja rojstnega dne. Prvi je praznoval Aleksej Bartolj, nato Mija Starič in Jerca Logar Povše. Njim smo zapeli pesmice, zaplesali s klobuki, jim čestitali ter se fotografirali z različnimi smešnimi pripomočki. Za nagrado je vsak slavljenec dobil didaktično igro Spomin ter lahko si je izbral, kdo je z njim sedel za mizo ter kaj bi želel delati tisti dan. Vsi trije so upihnili 5 svečk.

Konec meseca septembra pa smo nadaljevali s temo Pasavček. Pogovarjali smo se o prometu, pravilih v prometu, ali smo med vožnjo privezani in kako ter naredili izdelke za likovni natečaj Varno v vrtec. Z otroki smo naredili trganko Pasavčka ter prometnih znakov, otroci so s flomastri risali policista, prehod za pešce ter besede na črko »P«. Obiskal nas je tudi policist, nam predstavil pravila v prometu ter o varnem zapenjanju varnostnega pasu, pokazal nam je pa tudi svoj policijski avto, lisice ter pištolo. Hodili smo tudi po kraju Šentrupert ter opazovali prometne znake, spoznali njihov pomen ter jih risali v igralnici.

Mesec september je minil kot bi mignil in že se pripravljamo na teden otroka, kjer bodo prisotne tudi zelo zanimive vsebine.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest