Z novim mesecem v letu 2018 smo zakorakali z mesečno temo Živali pozimi. Živali smo spoznali, jih slikali ter ob pravljici Pod medvedovim dežnikom gledališko uprizorili. V skupini je delovno prakso opravljala dijakinja Mira Ramovš. Mesec pa smo zaključili s pripravo in likovnimi izdelki za pustno vzdušje v vrtcu.

Ob novoletnih praznikih smo dobili kar nekaj različnih koledarjev. In eden izmed njih je bil tudi lovski koledar, kjer so bile naslikane različne živali. Otroci so zelo radi pogledali koledar in zato sva se s pomočnico odločili, da imamo v mesecu januarju mesečno temo: živali pozimi. Živali smo poimenovali, jih iskali v prostoru, risali s suhimi barvicami ter slikali z akvarelnimi barvami. Imeli smo tudi igro z igračami različnih živali, sestavljali iz lego kock ograjo ter spoznali pravljico Pod medvedovim dežnikom. Pravljico sem predstavila v obliki uličnega gledališča – kamišibaj, pripovedovala zgodbo ob knjigi ter na koncu sva jo s pomočnico še gledališko uprizorili z različnimi kostumi. Otroci so zelo radi spremljali zgodbo, na koncu pa se tudi sami radi oblekli v živalske kostume. Njihova igra še ni bila glasovno podkrepljena, je pa bila toliko bolj usmerjena in vodena s pomočjo vzgojiteljice. Poleg spoznavanja živali, smo spoznali tudi različne otroške pesmice, kjer nastopajo glavni junaki (medved, zajček lisica, miška…). Mesečno temo smo zaključili s povezovanjem z domačimi živalmi. Na kmetijo v Škljevem smo si šli pogledati krave, teličke, mačke, pse in prašiče. Ker pa je v tem mesecu opravljala delovno prakso tudi dijakinja Mira, pa smo spoznali tudi ptice sinice. Z njeno pomočjo so otroci spoznali gnezda sinic, kako izgledajo, kakšni so mladiči, kaj jedo in poslušali njihovo oglašanje. Izdelali so gnezdo iz različnih umetnih in naravnih materialov ter sinico s tehniko trganke.

En teden v januarju je bilo več kot polovica manj otrok, saj so bili otroci bolni. Takrat je bila igralnica namenjena razkuževanju igrač, crklanju ter igri po različnih kotičkih.

Z novim leto smo intenzivno začeli z izvajanjem projekta Kahlica Bahlica. Otroci so po zajtrku in po malici lulali na kahlico. Da je bil projekt uspešnejši, smo na kahlicah peli otroške pesmi ter poslušali različne pravljice. Če so otroci lulali v kahlico, so na koncu dobili štampiljko. Rezultat je bil uspešen, saj so trije otroci postali samostojni in brez plenic.

Z otroki smo prepevali zimske pesmi: Zima, zima bela, Zima je prišla, Kaj delajo živali pozimi, Snežak, Sneženi mož…

Konec meseca pa smo zaključili s pripravami na pustno dogajanje. V igralnici smo  z različnimi likovnimi tehnikami izdelali klovne. Na klovnovo kapo so otroci odtiskovali različne like, v vrečki so mešali dve različni barvi, obraz pa so mu sestavljali iz delov v celoto. Likovni izdelek smo obesili na okna, v garderobo ter večnamenski prostor.

Začeli pa smo tudi z izvajanjem knjižnega nahrbtnika. Otrok je dobil domov nahrbtnik, v katerem so bile 4 različne knjige. Dve sta bili pravljici, dve pa namenjeni pogovoru ob slikah ter poimenovanju različnih predmetov. Ko so otroci doma skupaj s starši prebrali, pa so nahrbtnik prinesli nazaj in dobil ga je naslednji otrok. V vrtcu je dobil otrok štampiljko na knjižno žogo.

Cel mesec smo upali, da bo prišla zima, vendar je vse bolj sijalo sonce. Upajmo, da v naslednjem mesecu izživimo tudi zimske radosti in igro na snegu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest